Växla Nav
Min kundvagn

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award

2019-11-07

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award

I torsdags befann Meal Makers sig i Göteborg på Win Win Gothenburg Sustainability Award, som är ett internationellt pris som delas ut med syftet hållbar utveckling där man ska hitta rätt balans mellan det ekologiska, miljömässiga och sociala behoven.

Stort mörkertal av livsmedel som slängs

Tyvärr var det inte Meal Makers som tog hem året pris men vi är ändå glada och supernöjda att få vara där för att presentera hur vi jobbar för att minska matsvinnet. Vi gratulerar istället Arash Derambarsh , som är en otroligt värdig vinnare!

Ligger bakom världens första matsvinnslag

Arash är en fransk domare och politiker, som länge haft ett stort engagemang och intresse för matsvinnsfrågan. Han lyckades få ihop 21 000 underskrifter på sitt lagförslag som innebar förbud för matbutiker att slänga och förstöra ätbar mat. Frågan togs senare upp i det franska parlamentet som sedan röstades igenom som ny lag 2016. Tack vare lagen har nu råvarorna tagit tillvara på istället för att åka ner i soporna som dom gjorde tidigare... Till exempel kan maten tas hand av välgörenhetsorganisationer eller matbanker.


Vill att EU inför liknande lagar

– Det är en stor ära för mig att motta den här utmärkelsen, men jag som person är egentligen oviktig i sammanhanget. Det viktiga är lagen mot matsvinn och att den kommer till nytta för dem som bör gynnas av den: människor som lever i ekonomisk utsatthet, hemlöshet och utan socialt skyddsnät. Jag uppmanar både EU och enskilda länder att införa liknande lagar som den vi nu har i Frankrike. Fram tills idag har vi räddat 10 miljoner måltider, som tack vare lagen har kommit till nytta hos välgörenhetsorganisationer, säger Arash Derambarsh.


Team Meal Makers